A nálunk is egyre terjedő gyorsbüfék kínálatát "tömegételeknek" szokták nevezni.Ez az elnevezés annak köszönhető,hogy ezeknek az ételeknek alacsony a rost-,ásványi só- és vitamintartalmuk,nehezek,zsírosak,szénhidrát- és kalóriatartalmuk igen magas.
Vannak jó és kevésbé megfelelő ételek.Bekaphatunk egészségtelen falatokat is,de vannak ételek,amelyeket hébe-hóba nyugodtan fogyaszthatunk egy kiegyensúlyozott étrend mellett,más ételeket viszont ajánlatos gyakran fogyasztani.
Célszerű elolvasni az ételeken feltüntetett összetételt,hogy megtudjuk,mit is eszünk valójában,és ha rá van írva,arról is tájékozódhatunk,mennyi kalóriá tartalmaznak.
|
Étel |
Mikor? |
Milyen? |
| Tejturmix |
Ritkán |
magas kalóriatartalmú |
| Csokoládé |
Ritkán |
szénhidrátot és zsírt tartalmaz |
| Omlós sütemények |
Ritkán |
sok bennük a zsír és só |
| Kóla típusú italok |
Ritkán |
nagy kalóriatartalmúak,szénhidrát-dúsak |
| Zsiradékmentes pattogatott kukorica |
Esetenként |
alacsony kalóriatartalmú |
| Hamburger |
Esetenként |
hasznos tápanyagokat tartalmaz |
| Hasábburgonya |
Esetenként |
sok zsírt és sót tartalmaz |
| Aszalt gyümölcsök,csonthéjasok |
Gyakran |
nagy rosttartalmúak |
| Gyümölcsfélék |
Gyakran |
rost-,vitamin- és ásványi só tartalmúak |
| Gyümölcslevek |
Gyakran |
a természetes,édesítés nélküli fajták,az úgynevezett juice-ok a legjobbak |
| A sovány tej |
Gyakran |
jobb,mint a zsírdús |
| Földimogyoró-vaj |
Gyakran |
magas fehérjetartalmú |
| Joghurt |
Gyakran |
a legjobbak az édesítés nélküli fajták | |