A nálunk is egyre terjedő gyorsbüfék kínálatát "tömegételeknek" szokták nevezni.Ez az elnevezés annak köszönhető,hogy ezeknek az ételeknek alacsony a rost-,ásványi só- és vitamintartalmuk,nehezek,zsírosak,szénhidrát- és kalóriatartalmuk igen magas.
Vannak jó és kevésbé megfelelő ételek.Bekaphatunk egészségtelen falatokat is,de vannak ételek,amelyeket hébe-hóba nyugodtan fogyaszthatunk egy kiegyensúlyozott étrend mellett,más ételeket viszont ajánlatos gyakran fogyasztani.
Célszerű elolvasni az ételeken feltüntetett összetételt,hogy megtudjuk,mit is eszünk valójában,és ha rá van írva,arról is tájékozódhatunk,mennyi kalóriá tartalmaznak.
Étel |
Mikor? |
Milyen? |
Tejturmix |
Ritkán |
magas kalóriatartalmú |
Csokoládé |
Ritkán |
szénhidrátot és zsírt tartalmaz |
Omlós sütemények |
Ritkán |
sok bennük a zsír és só |
Kóla típusú italok |
Ritkán |
nagy kalóriatartalmúak,szénhidrát-dúsak |
Zsiradékmentes pattogatott kukorica |
Esetenként |
alacsony kalóriatartalmú |
Hamburger |
Esetenként |
hasznos tápanyagokat tartalmaz |
Hasábburgonya |
Esetenként |
sok zsírt és sót tartalmaz |
Aszalt gyümölcsök,csonthéjasok |
Gyakran |
nagy rosttartalmúak |
Gyümölcsfélék |
Gyakran |
rost-,vitamin- és ásványi só tartalmúak |
Gyümölcslevek |
Gyakran |
a természetes,édesítés nélküli fajták,az úgynevezett juice-ok a legjobbak |
A sovány tej |
Gyakran |
jobb,mint a zsírdús |
Földimogyoró-vaj |
Gyakran |
magas fehérjetartalmú |
Joghurt |
Gyakran |
a legjobbak az édesítés nélküli fajták | |