A hántolatlan rizsben,a gabonafélékben,a korpás lisztből készült kenyérben,a hüvelyesekben,a friss zöldfélékben és a gyümölcsökben (beleértve a régebben túl kalóriadúsnak tartott krumplit és banánt is) találhatók azok a szénhidrátok,amelyek táplálék- és energiaigényünk legalább felét kellene hogy adják.A cellulózt és a pektint,amely minden rostos gyümölcsnek és zöldségnek alkotóeleme,nem lehet megemészteni,de ezek alkotják a táplálék létfontosságú rostanyagtartalmát,amelynek igen fontos szerepe van az emésztőrendszer egészséges működésében(l.még A rostok című pontban).Kekszet,csokoládét,lekvárt,édességet a bennük lévő magas szénhidráttartalmuk miatt csak ritkán,egy gondosan megválasztott étrend részeként ajánlatos fogyasztani.Szervezetünk minden lehetséges forrásból kivonja a cukrot,megszerzi az energiát(legyen az sütemény,kekszfélék,gyümölcs vagy tej);minden ember vércukorszintje ezért a táplálékfelvétel mennyiségétől és minőségétől függően napról-napra,óráról-órára változik.Ha több cukrot fogyasztunk,mint amennyire szervezetünknek szüksége van,a többletmennyiség zsír formájában raktározódik.Célunk az legyen,hogy a cukrot minél változatosabb forrásból biztosítsuk. |