A következőkben néhány alapötletet sorolok fel-elsajátításuk nem okoz nehézséget-amelyek felnőttkori étkezési szokásaid alapját képezhetik.
- Próbálj ritkábban fogyasztani olyan magas szénhidrát-,azaz cukortartalmú ételeket,mint a keksz,a sütemény,az édességek,a csokoládé és az üdítő italok.Ha gyakran szoktál bekapni valamit két főétkezés között,inkább gyümölcsöt,csonthéjasokat,mazsolát vagy sajtot egyél.
- Kevesebb zsíros ételt egyél.A tojást ne süsd meg,inkább főtt vagy buggyantott tojást egyél,a húst inkább grillsütőben süsd.A főtt krumpli jobb,mint az olajban sült hasábburgonya.
- Egyél minél kevésbé feldolgozott ételt,amit csak lehet helyettesíts nyers ételekkel.Magad csináld a szendvicsedet,és ne fehér-,hanem búzakorpás (vagy teljes kiőrlésű) kenyeret vegyél.
- Próbálj megenni minden nap pár szem gyümölcsöt vagy fogyassz gyengén párolt zöldségfélét.A zöldség elkészítésének legjobb módja a párolás,így veszít legkevesebbet értékes tápanyagaiból.Ha csak teheted,nyersen edd a zöldséget.
- A fehér kenyér helyett inkább korpával,magokkal készült pékárut egyél,ezek nemcsak több fehérjét és vitamint tartalmaznak,hanem rostban is dúsabbak.Ma már széles választékban kaphatók búzakorpából készült péksütemények.(A barna rizs jobb,mint a fehér,és az íze is sokkal finomabb,sajnos kevés helyen kapható.)
- Sovány tejet igyál.Minden fontos és értékes alkotóelem benne marad,csak a zsírtartalma kevesebb.
- Amikor csak teheted,bővítsd étrendedet borsóval,babbal,lencsével.Rostdúsak és jó fehérjeforrást jelentenek.
|